Wat betekent Valentijnsdag voor jou?

Niet voor niets gaat ons hart sneller kloppen van prachtige rode rozen, kilo’s chocolade en stapels liefdesbrieven. We zijn er zó gek op, dat we hebben bedacht om een hele dag te wijden aan het vieren van de liefde, namelijk de welbekende Valentijnsdag. Toch verschilt de Valentijns-traditie tegenwoordig van land tot land. En die zijn toch iet wat anders dan dat wij misschien gewend zijn …

Er was eens…
Op de zevende dag van de zevende maand wordt ook wel de Chinese Valentijnsdag, ofwel Qi Xi Festival gevierd. Dit is meestal in augustus in de westerse kalender. De oorsprong van dit feest gaat terug naar het liefdesverhaal van een man en een vrouw, die verboden werden om elkaar te ontmoeten. Ze mochten elkaar eens per jaar, tijdens de zevende dag van de zevende maand, ontmoeten. Op deze dag proberen vrouwen indruk te maken met het snijden van fruit. En het kan zelfs nog gekker: de meisjes leggen een naald in een schaal met water. Blijft ie drijven? Dan is dat een teken dat het meisje volwassen is en klaar is voor een man.

All you need are… friends
Heb je nou niet jouw liefde gevonden? Dan is Finland the place to be. Niemand blijft hier namelijk alleen achter, aangezien de Finnen Valentijnsdag met hun vrienden vieren. Niet voor niets dat dit feest in dit land ‘Vriendendag’ genoemd wordt. Ook hier sturen de Finnen kaartjes en kleine cadeautjes om hun waardering uit te drukken. In Estland is er zelfs een concept wat lijkt op ‘all you need is love’, namelijk de ‘liefdesbus’. Deze rijdt rond om singles de mogelijkheid te geven anderen alleenstaanden te ontmoeten.

Romantische buien
Als ergens ter wereld Valentijnsdag klef en commercieel gevierd wordt, dan is het wel in Zuid-Korea. De geliefden leggen elkaar namelijk elke maand in de watten. Op 14 februari veroveren alléén de vrouwen de mannenharten. Dit doen ze middels chocola. Een maand later, ofwel op ‘White Day’ is het de beurt aan de heren, waarbij ze meestal – je raadt het al – cake, snoep of ander zoeternij trakteren. Voor degene die helaas niet gelukkig zijn in de liefde is 14 april in het leven geroepen. Op deze dag ‘rouwen’ de vrijgezellen. Dit doen zij niet zoals wij dat doen, met zakdoekjes en emotionele muziek. Nee, door een heel groot bord noedels naar binnen te werken. En het gaat nog verder: er bestaat ook zoiets als Kusdag in juni en Knuffeldag in december.

Will you be mine?
Bizar maar waar: Amerikanen geven elk jaar rond Valentijnsdag zo’n 18 miljard dollar uit aan kaarten, chocola, snoep, bloemen en sieraden. Niet alleen geliefden sturen elkaar cadeautjes, maar ook familieleden en vrienden onder elkaar. Het is een perfect moment om waardering en genegenheid te tonen. Wist je dat Amerika’s populairste Valentijns-snoep de kleine snoephartjes met teksten als ‘kiss me’ en ‘be mine’ zijn? Grappig feitje hierover is dat er per jaar genoeg van deze snoephartjes gemaakt worden om iedereen over de hele wereld er één van te voorzien.

Het feestvarken
Bij onze oosterburen zul je geen scholieren vinden die anonieme kaartjes naar elkaar versturen. In Duitsland wordt Valentijnsdag namelijk alleen maar tussen volwassenen gevierd. Duitse aanbidders geven elkaar bijvoorbeeld kaartjes en chocolade of gemberkoekjes in de vorm van een varkentje. Uiteraard met een lieve boodschap erbij. Een varken staat hier namelijk symbool voor passie en geluk en zal dus ook in menig Valentijnscadeau terug te vinden zijn.

Rozengeur en maneschijn
Zo, genoeg over de tradities over de grens. In ons kikkerlandje wordt pas sinds de jaren ’90 van de vorige eeuw steeds meer aandacht besteedt aan Valentijnsdag. Vanaf die periode introduceerde de bloemensector de traditie van het sturen van rozen. Want we kunnen er niet meer omheen: liefde en rozen zijn twee woorden die sindsdien onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn. Niet gek ook dat we elkaar met Valentijnsdag overspoelen met cadeautjes, kaartjes en rode ROZEN. Rood staat namelijk ook voor romantiek, verleiding en hartstocht. Dat de hartvormige blaadjes liefde en vertrouwen symboliseren is wel duidelijk, maar ook het vervelendste gedeelte van de roos, namelijk de doornen, hebben een betekenis. Deze prikkelende takjes geven namelijk aan dat liefde niet altijd over rozen gaat. Misschien wel herkenbaar voor velen…

Rozen kun je tegenwoordig overal kopen, maar je wilt je geliefde natuurlijk wel verrassen met iets speciaals. Bij rozen.nl ben je dan ook aan het juiste adres. Op de webshop wordt je overladen door het assortiment aan prachtige rozen en Valentijn specials. Neem vooral eens een kijkje op de website.

Fijne Valentijnsdag!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.